fbpx

Grund - szabadon tanulni

Küldetésünk

A Grundon azért dolgozunk, hogy diákjaink a 21. század nyertesei legyenek.

Célunk, hogy önállóak legyenek, hogy ha problémájuk akad, azt meg tudják oldani, jól kommunikáljanak, érzelmileg stabilak maradjanak. A jelenlegi oktatás 100 év lemaradásban van, nincs időnk várni, hogy észbe kapjon.  Mi indulunk, tartsatok velünk!

Erős alapokat , motivált környezetet, 21. századi készségek elsajátítását támogatjuk. A személyre szabott oktatás lehetővé teszi a rugalmasságot, a változáshoz való gyors alkalmazkodást. A kiscsoportos foglalkozások, a nemzetközi diplomaprogram, szakértők bevonása mind azt segíti, hogy boldog, tudatos és rátermett diákok fedezzék fel a világot.

Feltalálóink, Nobel-díjasaink, híres utazóink, nagynevű építészeink legtöbbje a századfordulón élt és tanult. Sokan voltak magántanulók, gazdag könyvtár és utazás jellemezte mindennapjaikat. Molnár Ferenc is ekkor álmodta meg a grundot. A szabad gyerekkor érzésén túl, mi azt a szellemi magasságot is célul tűztük ki, ami a századfordulót jellemezte.

Mi a Grund?

Egy hely: Hungarian-American Educational Center

Egy oktatási tér, ahol szabad a tanulás. Célunk hogy stabilitást és egyensúlyt teremtsünk a gyerekek szellemi és testi fejlődéséhez, hogy kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket.

Egy program

Programunk fókuszában a természeti és élményalapú nevelés, a művészetek, a tantermen kívüli ismeretszerzés, az érzelmi fejlesztés, a lelki stabilitás áll.

A Grundon tanuló gyerekek alapot kapnak ahhoz, hogy képesek legyenek információkat elemezni,készen állnak majd az új feladatokra, együttműködésre, és a készségeikhez mérten kapnak fejlesztést.

Egy új tanulási forma

Az egyéni fejlesztések mellett témákat kapnak, melyeken keresztül készségeket gyakorolnak, alkotnak, tanulnak egymástól és önmagukról. A tanár fő szerepe a segítségnyújtás, összehangolás és a közösségformálás.

A tanulást egy rendszernek látjuk, ami folyamatos mozgásban van. Arra törekszünk, hogy diákjaink magabiztosan tudjanak szembenézni a jövő bizonytalanságaival, és ismeretszerzésük tudásvágyból fakadjon.

 

Mit tanulunk?

A gyerekek mindennapjait izgalmas kihívások, kérdések és lehetőségek tarkítják egy biztonságos és támogató közegben. Tanulócsoportként működünk, a szülők amerikai és szlovákiai magántanulói rendszer közül is választhatnak.

 • Matematikát, tudományokat, művészetet, egészségtudatosságot és idegen nyelvet (kiemelten az angolt)

 

Hogyan tanulunk?

 • Személyre szabottan: a gyerekeket más érdeklődés, célok és szükségletek határozhatják meg, így erre is odafigyelünk. A délelőtti időszak a személyre szabott oktatásé, a délutáni pedig a csapatmunkáé.
 • A vegyes életkorú csoportok a segítségnyújtásra és a tanultak elmélyítésére is alkalmasak.
 • Tantárgyak helyett projektek: A tudásanyag összefügg, ezért adott témákat felölelő projektekben gondolkodunk. Ez lehetőséget teremt, hogy mindenki a saját tempójában fedezze fel az adott témakört.
 • Játékos formában és élményszerűen ismerik meg az angolt, a tudományokat, a mozgást és mozgásformákat, a történelmet, és a művészeteket.
 • Egy téma több tanárt, művészt hoz a gyerekek életébe, így életszerű számukra a tanulás, és nem egy tevékenység, ami csak az iskola falai között valósul meg.

 

Mit szeretnénk elérni?

Hogy a gyerekek saját indíttatásból tanuljanak, ne külső kényszerből. Önállóak legyenek, de tudjanak segítséget kérni. A természetükből fakadó kíváncsiságuk fenntartása a cél, ami által minél szélesebb körű tudásra tesznek szert, valamint hogy együttműködésre készek legyenek, és jó kommunikációs készségeket sajátítsanak el.

 

Akiktől mi tanultunk

 • Montessori: a gyerekközpontúság
 • Steiner (Waldorf): a természet szeretete
 • Rogers: a nyitott iskolai szemlélete
 • Summerhill: a szabadság fontossága

 

A mindennapokról

 • Trimeszteres tanulási körök: nem egy év tanmenetéhez ragaszkodunk (sietünk, vagy épp elcsúszunk), hanem 3 havonta megvizsgáljuk honnan hova jutottunk, és a gyerekek előre haladásához mérten alakítjuk a következő 3 hónapot.
 • Három étkezés a tápláló, és kiegyensúlyozott ételek jegyében
 • Öko-tudatos foglalkozások

A Grundon egy tudatosabb jövőn dolgozunk. A csoportokat felmenő rendszerben szeretnénk bővíteni. A cél a K12-es, azaz óvodától a középiskoláig tartó közösség kialakítása.

Bővebb információért keressenek minket elérhetőségeinken, szülői találkozóinkon, foglalkozásainkon!