fbpx

Vitaverseny

Az angol iskolai vitaversenyeknek nagy hagyománya van világszerte. Azonban mi inkább csak olvashattunk róla, vagy filmekből láthattuk ezeknek a működését. Arra gondoltunk jó lenne ezt itthon is kipróbálni.

Miért:

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan érdemes egy témáról vitázni.

Ha szeretnéd a kommunikációs képességeidet fejleszteni.

Ha olyan jövőbeli professzión gondolkodsz, ahol emberek elé kell állni.

Ha szeretsz témákat a felszínnél jobban átlátni.

 

Kiknek: 14-18 éveseknek

Nem csapatok, hanem egyéni jelentkezést indítunk el, mert célunk a kiscsoportos, élményszerű és hasznos időtöltés.  Nagyobb jelentkezőlétszám esetén 2-fős csapatokkal lehet számolni.

 

Hol: Komárom, Grund

Mikor: május 9. (regisztráció: 8:30-tól, kezdés 9 órakor)

Jelentkezési határidő: április 30.

Jelentkezéshttps://forms.gle/SdS4Z3qqBweFSF5T9

 

A vitaverseny pontos menetét jelentkezés után elküldjük  a versenyzőknek. A vita magyar nyelvű, előzetes felkészülést nem igényel. 

Nyeremény: mentoring, továbbtanulási tréning, nyelvvizsgafelkészítő, csapatépítő, művészetterápia

 

Mit lehet tudni a nemzetközi vitaversenyekről?

Az Oxford Schools vitaversenyére rendszerint több mint háromszáz iskolából érkeznek 14-18 évesek. A regionális döntőket az Egyesült Királyságban és Írországban tartják, ezek mellett négy különböző kontinensen szerveznek selejtezőket, a döntőbe már csak a 130 legjobban teljesítő kétfős csapatot hívják meg. A középiskolásoknak a brit parlamenti vitastílus szabályrendszerét kell követniük, amely nemcsak a beszédek hosszát, a vitázók számát, hanem például azt is meghatározza, ki és mikor tehet fel kérdéseket a megadott állítás mellett vagy ellen érvelő feleknek. A döntést, hogy a négy csapat közül melyik érvelt meggyőzőbben, bírák hozzák meg a vita végén.

„Szingapúrban majdhogynem nemzeti sport, Kínában is nagyon komolyan veszik, ahogy Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon és több európai országban is, például a szlovén vagy a holland oktatásban is hangsúlyos szerepet kap. Vannak olyan iskolák, ahol foglalkoznak ezzel, de nem elég hangsúlyosan. Pedig nagyon jót tenne a társadalomnak, ha a diákok megtanulnának intelligensen vitázni olyan témákról, amelyekről nem ugyanazt gondolják. Én az Egyesült Államokban, egyetemistaként vitáztam, és messze ez volt a leghasznosabb dolog, amit diákként csinálhattam. Nagyon sokat fejlődtem a vitának köszönhetően: sokkal gyorsabban tudtam kutatómunkát végezni, írni, sokkal logikusabban és intuitívabban kezdtem gondolkodni." (Balázsy András  debate coach)

 

Komáromi vitaversenyünkkel a célunk, hogy a diákok betekinthessenek a versenyek működésébe. és igény esetén a nemzetközi színre is kiléphessenek.

 

Kérdés esetén: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.