fbpx

Grundolkodtunk

Újratervezés. Tavasztól ez jellemzi csapatunk működéstét. Nem volt ez másképp a szeptember 12-ére tervezett Betekintőnknél sem. Nyílt napunk elmaradt, helyette pénteken tartottunk egy csapatépítőt és egy beszélgetést a jövő oktatásáról, amit minden bizonnyal az újratervezés fog jellemezni.

Az ideális iskolával kapcsolatban az örök klasszikusok hangoztak el: nyelvoktatás, gyakorlati tudás, gyerekközpontúság. Viszont egy szülői érv is elhangzott, ami arra irányult, hogy az iskolák nem figyelnek kellően oda a szülőkkel való szorosabb kapcsolatra. A fejkvóta mellett pro és contra is hangoztak el érvek. A tapasztalat azt mutatja, hogy az önfinanszírozással a szülő is aktívabban részese lehet az oktatási folyamatnak, illetve az intézmény kommunikációja is pozitív irányt vehet ebben az esetben.

Egy másik nagyszerű kérdés is felvetődött. Mindig az iskolát akarjuk megreformálni, de mi van, ha magát az iskolát kellene újragondolni a toldozgatás helyett? Egy hasonlat is elhangzott ezzel kapcsolatban. A trabant és egy új szuperautó kapcsolata. Mi, a közoktatás ilyen-olyan résztvevői folyamatosan a trabantot akarjuk felturbózni, miközben lehet, félre kellene tenni, és egy teljesen új koncepciónak nekiállni, ami a jelen kihívásaira tud választ adni. Hisz mások az igények, más a sebesség, változtak az útviszonyok, nagyobbak a távolságok.

Ezzel  a résztvevők meg is válaszolták, mi a Grund. A beszélgetést megelőző pár órában épp azt fogalmaztuk meg közösen, hogy mi a Grund célja és szerepe a jövőben. 

Hivatalosan így hangzik: A Grund küldetése, hogy a diákok gyakorlati tudásukkal képesek legyenek reagálni a világ kihívásaira, hogy problémamegoldó képességüket kamatoztatva magabiztosan tudjanak szembenézni a jövő bizonytalanságaival.

Játékosan pedig így:Mi a Grundon újraterveztük a trabantot. Ez is négykerekű és gurul, el lehet jutni A-ból B-be, viszont a külső zajok halkabbak, könnyebben kormányozható, a féktávolsága rövidebb, az utazás pedig élményekben gazdag.

Miután az iskola "létét" kiveséztük, néhány fontos kérdést is érintettünk. 

Mire tanítsuk a diákokat?

A vállalatok ma 3 fő készséget keresnek a munkavállalókban: az idegen nyelv ismeret (angol), STEM (tudomány, technika, matematika összefüggésrendszere), soft skills (önismeret, csapatmunka, kommunikáció)

Ez kell most, de a jelenleg iskoláskorú diákokat nem a mostra kell felkészíteni, hanem 2040-re. Mivel ők 2040 és 2070 között fognak aktívan dolgozni. De hogy készítsük őket fel a jövőre? Azt nem tudjuk, milyen munkahelyek lesznek, viszont azt már most láthatjuk, milyen készségekre lesz szükség. Top 10 készségként emlegeti a szakirodalom, ezek a következők: érzelmi intelligencia, kreativitás, rugalmasság, tárgyalóképesség, munkamegosztás, döntéshozás, pozitív attitűd, gyors helyzetfelismerés, mentális egészség, kritikai gondolkodás.

Mit tehet a szülő?

Ilyen helyzetben sokszor a szülő is tanácstalan. A bölcsek kövét senki sem ismeri, viszont 1-2 biztos pont adott. Az egyik, amivel a szülő a legtöbbet tehet, hogy megóvja gyermekét a függőségektől. Itt széles a  skála, a média és kütyüfüggőségtől és szerfüggőségig. A másik pedig, hogy teremtse meg a környezetet a belemerülés képességének kialakulására, a fókuszált tevékenységekre. Hisz ez a figyelem forrása.

A pszichológusok által hangoztatott 3 "apróság": légy fizikailag elérhető (tudatos jelenlét), bízz rá felelősségteljes dolgokat, és (ha lehet) ne vegyél neki játékot, használja a kreativitását.

A robotizálás is fokozza ezt a bizonytalanságot. Adott a képlet, nem kell majd annyi kamionvezető, de lehet majd annál több jógaoktatóra lesz szükség. A kérdés nem az, hogy milyen új munkahelyek születnek majd, hanem az, hogy az előző hasonlattal élve, hogy képezzük majd át a sofőröket jógaoktatóvá. És nem csak egyszer, hanem akár tízévente bekövetkezhet majd ilyen kényszeres váltás. Mindez elképzelhetetlen lesz a felsorolt készségek nélkül.

Záró gondolat

A jövő oktatását a jelenben kell elkezdeni. Amit ma tanítunk, azzal megmenthetjük a jövőt. Egy új oktatási infrastruktúrát kell kialakítani, amely szakít a "legyen már péntek" érzésvilágával, a diákok mentális és fizikai jólétére fókuszálva teremt teret, kapcsolatokat és mutat utat.