fbpx

Fókuszban az Alfákkal

Február 2-án és 3-án a 12 lelkes Alfánkkal (módszertanunk fókuszcsoportjával) a menjünk vagy maradjunk kérdését jártuk körül egy projekten keresztül. Arra kértük őket, hogy segítsenek nekünk a visszajelzéseikkel, hogy szerintük milyen a Grundon az élet.

Az első nap délelőttjén csapatépítő játékokat játszottunk angolul és magyarul. Még egy képzeletbeli utazás is belefért, ahol Amerikába, Japánba, Spanyolországba és Szibériába szerveztünk közös utazásokat.

Délután csapatverseny következett, ahol arra a kérdésre kerestük a választ, hogy miért érdemes valamit tudni. Az univerzum, a Nap, a bolygónk és a testünk állt a középpontban. Ti tudjátok milyen nagy a Földünk, hogy lehet ezt kiszámolni és mire is jó ez nekünk? Vagy mennyi agysejtünk van, mi az a CERN, és hogy lehet oda bejutni? Mi már tudjuk!

Másnap folytatódtak a csapatversenyek. A projekt nagy kérdése az volt: Menjünk vagy maradjunk? Az első körben két csapatnak az mellett kellett érvelnie, hogy a Földön nincs maradásunk. Mennünk kell, új otthon kell keresnünk, mert itt csak a kipusztulás vár ránk. A másik két csoportnak pont az ellenkezője volt a feladata: Földünk csodálatos, maradjunk, mentsük meg! A projekt során az iskolai vitamódszerbe is belekóstoltunk, komoly érvháborúk alakultak ki.

Ezt követően két előadást hallgattunk meg a Föld energiatartalékairól, az olvadó jégtakaróról és a bolygómozgásokról. Délután visszatértünk a témánkhoz, de minden csapat már maga dönthette el a hallottak alapján, hogy hogyan tovább.

A második nap végére egy zseniálisan működő csapatot kaptunk, akik összefüggésekben gondolkodtak, kommunikáltak, véleményt formáltak. Nem akartuk, hogy vége legyen a napnak.

Az Alfáink szavaival élve, már csak egy kérdésünk maradt: mikor folytatjuk?

A projektben részt vevő tanárok és kutatók: H. Nagy Péter,  Sovinsky Zsuzsa, Papp István, Egyházi Dóra, Keserű József, Kiss Tímea